Γιατροί ΕΟΠΥΥ: απεργίες διαρκείας η απάντηση στο νομοσχέδιο

Με απεργίες διαρκείας απαντούν τώρα στον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και γενικότερα στην κυβέρνηση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι σκληραίνουν την στάση τους για τα καλά, ενόψει της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ στην Βουλή.

Αυτό αποφάσισαν σήμερα οι γιατροί κατά την διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, οι οποίοι ουσιαστικά μετατρέπουν τις 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες τους σε επ’ αόριστον, ή διαρκείας.
Δεν είναι όμως μόνο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που έχουν επιλέξει την ρήξη με τον υπουργείο Υγείας, αλλά και οι γιατροί του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κάτι που έγινε φανερό στην συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, όπου οι τελευταίοι στην κυριολεξία τα βρόντηξαν και αποχώρησαν από τον διάλογο για την μεταρρύθμιση.
Να θυμίσουμε, ότι η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά είχε τονίσει στο onMed.gr ότι δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα με το εν λόγω νομοσχέδιο και δεν αποκλείεται οι γιατροί να προσφύγουν στον πρωθυπουργό ως ύστατη προσπάθεια προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Η κυρία Ανεμοδουρά είχε σημειώσει ακόμη, ότι όποιος βουλευτής ψηφίσει το νομοσχέδιο, θα υποστεί την δίνη της επιλογής του.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ζήτησε από τον υπουργό, «Να μην προωθήσει στη Βουλή το παρόν νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δημοσίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας μας και να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενικής βάσης με όλους τους εμπλεκομένους φορείς.
Εν τω μεταξύ μέσα στην εβδομάδα το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ωστόσο οι γιατροί εκφράζουν τον προβληματισμό τους, κατά πόσο θα μπορέσει να γίνει αυτό, αφού υπάρχουν αντιρρήσεις για το κείμενο του σ/ν όχι μόνο από την πλευρά υγειονομικών φορέων αλλά και των κομμάτων.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση που είχε με το ΠΑΣΟΚ, φάνηκε να τα βρίσκει καθώς αποδέχθηκε τις παρατηρήσεις του κυβερνητικού της εταίρου, παρατηρήσεις, που θα συζητηθούν, όπως ειπώθηκε στην συνάντηση, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σε ψήφισμα που εξέδωσαν οι γιατροί αμέσως μετά την Γενική Συνέλευση – στην οποία παρόντες ήταν τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και χρήστες υγείας- αναφέρονται τα εξής: 
– Απόσυρση του υπό κατάθεση Νομοσχεδίου, που καταστρέφει τη Δημόσια Υγεία προς όφελος των μεγάλων Ιδιωτικών συμφερόντων, με συνέπεια την αυξημένη οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων.

– Πρόσβαση όλων στο Δημόσιο σύστημα ανεξάρτητα από την ασφαλιστική ικανότητα.

– Καμία διαταραχή των εργασιακών σχέσεων του Υγειονομικού Προσωπικού. Όχι στις διαθεσιμότητες – «αυτοαπολύσεις». Ενδεχόμενη αλλαγή εργασιακών σχέσεων προϋποθέτει Υγειονομικό Σχεδιασμό – Υγειονομικό Χάρτη και ειλικρινή διάλογο όλων των φορέων.

– Είναι ζήτημα Δημοκρατίας ότι ο σχεδιασμός για την Υγεία, που είναι ο σκληρός πυρήνας του κράτους, πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Ελληνικού λαού και να μην υπόκειται στις επιταγές της Task Force.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου