Βόμβα μεγατόνων στον ΕΟΠΥΥ – Ελευθεροτυπία

 

 

 

 

39224

 

mia-atomiki-vomva-tha-mas-sosei
Βόμβα μεγατόνων στον ΕΟΠΥΥ

Βόμβα μεγατόνων, τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στους ιατρικούς συλλόγους, το σχέδιο της επιστημονικής επιτροπής για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και για το νέο ΕΟΠΥΥ, καθώς ανατρέπει τελείως τις εργασιακές σχέσεις ιατρών και νοσηλευτών.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ – ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τρέχουν και δεν φτάνουν σε υπουργείο Υγείας και ιατρικούς συλλόγους μετά την αποκάλυψη της «E» (4.10.2013), που έφερε στο φως όλο το σχέδιο της επιστημονικής επιτροπής για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και το νέο ΕΟΠΥΥ.

Ενα σχέδιο που ανατρέπει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις γιατρών και προσωπικού, εάν τελικά υιοθετηθεί από το υπουργείο Υγείας.

Η πρόταση προβλέπει ίδιο ωράριο για όλους τους γιατρούς που θα απασχολούνται σε πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, σε περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας, τα οποία θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Με βάση την πρόταση, θα πρέπει να αποφασισθεί είτε να δοθεί άδεια σε όλους τους γιατρούς της ΠΦΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο (και σε όσους είναι στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ) είτε να απαγορευθεί σε όλους.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φοβάται αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου στις αλλαγές αυτές, όμως οι εκπρόσωποι του ιατρικού κλάδου εμφανίζονται διχασμένοι.

Gate keeping

Μήλον της Εριδος το νέο ενιαίο ωράριο αλλά και n δυνατότητα που θα δίνεται πιθανώς σε οικογενειακούς γιατρούς να κατευθύνουν τους ασθενείς σε εξειδικευμένους ιατρούς ή σε νοσοκομεία ως δεύτερο βήμα.

Γι’ αυτό άλλωστε στο σχέδιο της επιστημονικής επιτροπής δεν προτείνεται αυστηρή τήρηση του λεγόμενου gate keeping, δηλαδή της υποχρεωτικής επίσκεψης σε οικογενειακό γιατρό (γενικό, παθολόγο ή παιδίατρο) πριν από την εξέταση του ασθενούς από εξειδικευμένο.

Ο οικογενειακός γιατρός 

Με βάση την πρόταση της επιστημονικής επιτροπής, ο βασικός θεσμός της λειτουργίας της ΠΦΥ θα είναι ο οικογενειακός γιατρός, με την υποχρέωση παροχής, μέσω «συμβολαίου», μιας βασικής δέσμης υπηρεσιών, με έμφαση στη διαχείριση των χρονίων νοσημάτων.

Οι οικογενειακοί γιατροί, που θα είναι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι, θα αναπτύξουν ένα σύστημα παραπομπών σε ιατρούς ειδικοτήτων και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, δηλαδή στα νοσοκομεία.

Οπως σημειώνεται στην πρόταση:

«Στον κατάλογο κάθε οικογενειακού ιατρού είναι δυνατό να εγγράφονται έως 2.000 πολίτες, ενώ οι κατάλογοι των παιδιάτρων δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 1.200 παιδιά. Στο ολοκληρωμένο πλαίσιο της διαχείρισης ασθενών με χρόνια νοσήματα, ρόλο οικογενειακου ιατρού μπορεί να αναλαμβάνει και ιατρός άλλης ειδικότητας, έπειτα από επιλογή του ασθενούς.

Ρόλος οικογενειακού ιατρού μπορεί να ανατεθεί τόσο σε ιατρούς του ενιαίου δημόσιου πλέγματος υπηρεσιών ΠΦΥ όσο και σε συμβεβλημένους ιδιώτες.

»Οι οικογενειακοί ιατροί, εφ’ όσον το κρίνουν απαραίτητο, παραπέμπουν ασθενείς σε υπηρεσίες τής δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης. Επίσης, παραπέμπουν τους ασθενείς σε ειδικό ιατρό. Ο αριθμός και το είδος των παραπομπών, καθώς και το είδος των εξετάσεων αλλά και των δοκιμασιών που εξυπηρετούν προληπτικές δραστηριότητες, ακολουθούν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, ενώ, μελλοντικά, n «παράκαμψη» του θεσμού μπορεί να συνδεθεί και με αντικίνητρα».

Την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να δοθεί n δυνατότητα στους γενικούς γιατρούς να κατευθύνουν τους ασθενείς σε ειδικευμένους γιατρούς αλλά και σε μονάδες για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη εκφράζει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλαστάρακος. Υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι δεν μπορούν να δοθούν τα «κλειδιά» του νέου συστήματος σε μόνο 2.000 γενικούς γιατρούς που έχουν πάρει τη συγκεκριμένη ειδικότητα, καθώς σε πολλούς άλλους έχει δοθεί ο τίτλος κατ’ απονομήν, με νομοθετική ρύθμιση.

«Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε. Δεν είναι δυνατόν σήμερα στην εποχή της γνώσης και της εξειδίκευσης να περνάει ο ασθενής από το γενικό γιατρό. Δηλαδή όταν πονάει το αυτί ενός ασφαλισμένου, αντί να πάει σε ΩΡΛ, θα πάει σε γενικό γιατρό, ή όταν έχουμε κάταγμα, δεν θα πάει κατ’ ευθείαν σε ορθοπεδικό; Ο οικογενειακός γιατρός είναι πια ξεπερασμένος από τα πράγματα, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν πολλοί γενικοί γιατροί, όταν n χώρα χρειάζεται περίπου 6.000», τονίζει μεταξύ άλλων. Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, το οποίο αναμένεται να γίνει 8ωρο για όλους τους γιατρούς, ο κ. Βλασταράκος δηλώνει κάθετα αντίθετος, λέγοντας: «Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει εξωτερικό ιατρείο σε δημόσια δομή που να λειτουργεί πάνω από 5 ώρες. Οποιαδήποτε αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις απαγορεύεται από το Σύνταγμα».

Οροι και προϋποθέσεις

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Μποδοσάκης Μερκούρης απαντά στην «Κ.Ε.»: «To σύστημα πρέπει να περιέχει ένα μοντέλο παραπομπής από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια και αντιστρόφως, ενώ οι οικογενειακοί γιατροί θα παραπέμπουν στους ειδικούς σύμφωνα με τις οδηγίες του συμβολαίου που θα έχουν υπογράψει με την πολιτεία και όχι όπου εκείνοι επιθυμούν. Αυτό ισχύει σε όλες τις ευνομούμενες χώρες του κόσμου».

Ορους και προϋποθέσεις για την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού θέτει n Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ). Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Γιώργος Ελευθερίου: «Στηρίζουμε το θεσμό του οικογενειακού ιατρού ως δικαίωμα του ασφαλισμένου, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία πρόταση που θα περιορίζει την πρόσβαση των ασθενών σε ειδικευμένους ιατρούς. Κάτι τέτοιο θα αύξανε το κόστος, θα προκαλούσε δραματική υποχώρηση της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας και θα δημιουργούσε προϋποθέσεις διαπλοκής στο σύστημα ΠΦΥ».
Ο κ. Ελευθερίου συμφωνεί με την ενοποίηση των εργασιακών σχέσεων των ιατρών στον ΕΟΠΥΥ και προτείνει: «Ανοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους ιατρούς, ιδιαίτερα στους νέους ιατρούς, με κλειστό προϋπολογισμό, το ύψος του οποίου είναι διαπραγματεύσιμο, τη θεσμοθέτηση ιατρικής αμοιβής κατά περίπτωση και πράξη, με το σύστημα των μορίων, την κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων, τη θέσπιση συμμετοχής 5 ευρώ στην ιατρική επίσκεψη, όπως ισχύει σε δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας».

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

2 Σχόλια

 1. Σύλλογος ιατρικών επισκεπτών Αθήνας
  ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ

  Ο Ιατρικός Επισκέπτης είναι ο εξειδικευμένος εργαζόμενος της φαρμακοβιομηχανίας, που μεταφέρει την επιστημονική γνώση της εταιρείας αλλά και μηνύματα που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, την κυκλοφορία νέων φαρμάκων και σκευασμάτων.
  Ο Ιατρικός Επισκέπτης είναι ο επιστημονικός συνεργάτης που θα δώσει απάντηση στις ερωτήσεις του γιατρού, θα βοηθήσει στην κατανόηση της δοσολογίας για την σωστή χρήση των φαρμάκων, συμμετέχει ενεργά στο έργο της φαρμακοεπαγρύπνησης αναφέροντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Ένα υπεύθυνο κοινωνικά επάγγελμα, γιατί όπως είναι γνωστό υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι κατά την έγκριση ενός νέου φαρμάκου, ενώ κάποιοι άλλοι αναδεικνύονται μόνο μετά την ευρεία χρήση του φαρμάκου από τον γενικό πληθυσμό.
  Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είναι ο συνδετικός κρίκος στην σχέση της φαρμακοβιομηχανίας με τον γιατρό, μια σχέση επικοινωνίας και συνεργασίας που η πραγματική της αξία βρίσκεται στην σχέση της με τον παράγοντα ΑΝΘΡΩΠΟ – ΓΙΑΤΡΟ – ΑΣΘΕΝΗ
  Το τελευταίο διάστημα κάποια μεγαλοστελέχη της πολυεθνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας με στόχο την αύξηση και αναδιανομή των υπέρ κερδών, προσπαθούν να στήσουν ένα νέο μοντέλο επικοινωνίας και συνεργασίας με την Ιατρική Κοινότητα.
  Στήνουν ερωτηματολόγια τύπου ´´ με ποιο τρόπο θέλετε να σας ενημερώνουμε Fax, e mail, sms, Skype δίνοντας και δώρο κάμερά!!!» Εξαιρείται συνειδητά η επιλογή της ενημέρωσης με τους Ιατρικούς Επισκέπτες. Παραπλανούν την Ιατρική Κοινότητα για να αποσπάσουν μια από τις παραπάνω επιλογές, στέλνοντας στον Καιάδα τους εργαζόμενους στην ιατρική ενημέρωση.
  Η τεχνολογία υπήρχε, θα υπάρχει και θα εξελίσσεται συνεχώς όμως δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και αξία εάν δεν αποδίδει στο σύνολο των ανθρώπων.
  Καλούμε όλους τους γιατρούς, τους ιατρικούς συλλόγους που τους ζητήθηκε ή θα τους ζητηθεί να απαντήσουν σε τέτοιου ίδιους κατευθυνόμενα ερωτηματολόγια να στηρίξουν τις θέσεις εργασίας μας να δώσουν την απάντηση που τους αξίζει και να τιμωρήσουν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις.

 2. Το σχόλιό σας το δημοσιεύσαμε για να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ιατροί
  http://iatroi.eu/2013/10/07/ανοικτη-επιστολη-προσ-τουσ-ελληνεσ-ια/

Υποβολή σχολίου