Αύριο το νομοσχέδιο για αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ! Τι θα περιλαμβάνει. Τα παζάρια και οι διαθεσιμότητες

Ο κύβος ερρίφθη και αύριο κατατίθεται στη Βουλή το περιβόητο νομοσχέδιο Άδωνι για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την κατάργηση ουσιαστικά του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών υγείας. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου – ΙΑΤROPEDIA

Άλλες δύο εβδομάδες αγωνία θα έχουν γιατροί και εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ καθώς περίπου 15 μέρες μετά την προώθηση του νομοσχεδίου του Άδωνι Γεωργιάδη θα αρχίσουν να στέλνονται τα “φύλλα πορείας” για τη διαθεσιμότητα.

Η διαδικασία καθυστέρησε λόγω και της αναστάτωσης από το περιβόητο “25ευρω” και παρότι όπως αναφέρουν πληροφορίες του iatropedia.gr, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης βιαζόταν δεόντως να προχωρήσουν οι διαθεσιμότητες λόγω τρόικας και πίεζε τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Άλλωστε όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεγαλύτερο μέρος των 12.500 διαθεσιμοτήτων που περιμένουν οι τροϊκανοί, θα προέλθουν από τοπ χώρο της Υγείας. 
Κοντά στις 8500 θα είναι αυτές οι διαθεσιμότητες από τον ΕΟΠΥΥ με την κυβέρνηση μάλιστα να ευελπιστεί να απαλλάξει από περίπου 3000 γιατρούς που θα αποχωρήσουν οικειοθελώς προκειμένου να μην κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. 

Βέβαια δεν αποκλείεται και μια …έκπληξη από τους συνδικαλιστές γιατρούς οι οποίοι σκέφτονται ακόμη και να αιφνιδιάσουν τον Άδωνι Γεωργιάδη και να καταθέσουν ομαδικώς αιτήσεις για πρόσληψη στο ΕΣΥ (κοντά στους 6000 γιατρούς) “για να δούμε τι θα κάνει” όπως λένε. 

Διαθεσιμότητες με …παζάρια

Πάντως το νομοσχέδιο που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ αλλά και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα προσληφθούν στο ΕΣΥ οι γιατροί του Οργανισμού που θα δεχθούν να κλείσουν τα ιατρεία τους και να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης συζητά πλέον να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις ειδικά για όσους φύγουν από το σύστημα και κρατήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο κάνοντας σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό που αναμένεται να δοθεί είναι ασφαλιστική κάλυψη για τρία χρόνια, πρόταση πάντως που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους υπόλοιπους ιδιώτες γιατρούς που σήμερα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. 

Αντίστοιχες διαφοροποιήσεις αναμένεται να υπάρξουν και για όσους είναι κοντά στη σύνταξη και θα ενταχθούν στο ΕΣΥ, κατεύθυνση προς την οποία πιέζει και το ΠΑΣΟΚ. Εξετάζεται να έχουν αποδοχές ίδιες με αυτές των νοσοκομειακών γιατρών που έχουν τα ανάλογα χρόνια προϋπηρεσίας.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου