ΑΧΕΠΑ: Ασφαλή όλα τα παράγωγα αίματος

ΑΧΕΠΑ: Ασφαλή όλα τα παράγωγα αίματος

Με απόλυτα ασφαλή τρόπο γίνεται η διάθεση αίματος και παραγώγων από το Κέντρο Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ διαβεβαιώνει με ανακοίνωση του ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ κ. Γεώργιος Βεργούλας, κατόπιν της αναστάτωσης που δημιουργήθηκε λόγω της λήξης της σύμβασης για την προμήθεια αντιδραστηρίων μοριακού ελέγxου.

 

Η αναστάτωση προκλήθηκε με αφορμή επιστολή της συντονίστριας διευθύντριας του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ κ. Ελένης Χασαποπούλου – Ματάμη, η οποία κοινοποιήθηκε και στον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου.

Η κ. Χασαποπούλου – Ματάμη, στην επιστολή της, επισήμαινε ότι στις 25 Αυγούστου έληξε η πενταετής σύμβαση με τις εταιρείες που προμήθευαν τα εννέα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου της χώρας με αντιδραστήρια για τον μοριακό έλεγχο και ότι, περιμένοντας την υπογραφή νέας σύμβασης, δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα μοριακού ελέγχου ( έλεγχος στο αίμα με τον οποίο εντοπίζεται το AIDS και η ηπατίτιδα B και C,) κι ένα μεγάλο ποσοστό των λιγοστών ομάδων αίματος που διαθέτει το Κέντρο Αίματος του ΑΧΕΠΑ έχει ελεγχθεί μόνο με ορολογικό έλεγ-χο. Επίσης καλούσε τους γιατρούς να ενημερώνουν τους ασθενείς που θα χρειαστούν μετάγ-γιση, ότι στις ποσότητες του συγκεκριμένου αίματος έχει γίνει μόνο ορολογικός έλεγχος και ότι υπάρχει «δυνητικός μικρός κίνδυνος μετάδοσης με την μετάγγιση, καθώς ο αιμοδότης μπορεί να βρίσκεται στην περίοδο «παραθύρου» για HIV ή HBV ή HCV».

 

Την ίδια ημέρα, όμως, με κατεπείγουσα εντολή του, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας ζήτησε από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, όπου λειτουργούν Κέντρα Μοριακού Ελέγχου Αίματος, να προχωρήσουν στην άμεση υπογραφή μεταβατικών συμβάσεων τρίμηνης διάρκειας για την προμήθεια αντιδραστηρίων, λόγω «ανωτέρας βίας και ανυπέρβλητου κωλύματος», όπως προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

 

Η κ. Χασαποπούλου – Ματάμη σε σημερινή της ανακοίνωση ξεκαθαρίζει οτι « ήδη από χθες 27-8-2013, που υπεγράφη η νέα τρίμηνη σύμβαση, γίνεται κανονικά ο μοριακός έλεγχος του αίματος από όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα). Οι μονάδες αίματος που συνέλεξαν οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας την 25 και 26 Αυγούστου ελέγχθησαν χθες και σήμερα. Δεν χρειάστηκε να δοθεί ούτε μία μονάδα αίματος, χωρίς να έχει εξεταστεί όχι μόνο με ορολογικό αλλά και με μοριακό έλεγχο. Ο μοριακός έλεγχος χάρις στις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Κέντρου Αίματος και της Διοίκησης του Νοσοκομείου μας, γίνεται και πάλι από χθες κανονικά»

 

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.) με ανακοίνωση της την Τετάρτη 27 Αυγούστου υποστηρίζει ότι «Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις συλλόγων ασθενών και νοσοκομειακών γιατρών προς Διοικήσεις Νοσοκομείων και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το τεράστιο ζήτημα που ανέκυπτε με τη λήξη των συμβάσεων για τον μοριακό έλεγχο και παρά τις διαβεβαιώσεις που έδιναν ότι όλα βαίνουν καλώς, σήμερα αποδεικνύεται ότι όλα βρίσκονται στον αέρα και μεταγγιζόμενοι ασθενείς κινδυνεύουν.»

«Το υπουργείο καλεί τα Νοσοκομεία να προβούν σε απ΄ ευθείας ανάθεση, αντί να διενεργήσουν διαγωνισμό για προμήθεια αντιδραστηρίων. Πρόκειται για πρακτική πλήρους αδιαφάνειας, την οποία βεβαίως αργότερα θα χρεώσουν στους γιατρούς. Θα στείλουν δηλαδή Επιθεωρητές, οι οποίοι θα κατηγορήσουν τους γιατρούς για μη σύννομη προμήθεια υλικών και ευθύς αμέσως ο κ. Γεωργιάδης θα τους θέσει σε αυτοδίκαιη αργία, κρατώντας τη ρομφαία της κάθαρσης!» επισημαίνει στην ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΟΕΓΝΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου