Αρρυθμίες στο «πλαφόν» του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις

ΕΘΝΟΣ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Δεκάδες παρατηρήσεις γιατρών και επιστημονικών φορέων στο θέμα του «πλαφόν» στις εξετάσεις δέχεται ο ΕΟΠΥΥ.

Το υπ. Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο «πλαφόν» για τις εξετάσεις το επόμενο διάστημα.

Η διοίκηση του Οργανισμού καταγράφει τα τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να προχωρήσει σε βελτιώσεις. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός έστειλε χθες επιστολές στις επιστημονικές εταιρείες και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), με τις οποίες ζητεί τις παρατηρήσεις τους με βιβλιογραφική τεκμηρίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος αριθμός γιατρών έχει αποστείλει ηλεκτρονικά μηνύματα με προβλήματα που παρατηρούνται με την εφαρμογή του νέου συστήματος ή σε σχέση με την ειδικότητά τους.

Χαρακτηριστική είναι η παρατήρηση αγγειοχειρουργού, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να χορηγήσει παραπεμπτικό για τρίπλεξ στον ίδιο ασθενή, πριν περάσουν τέσσερις μέρες.

Στην περίπτωση -σημειώνει- που ο ασθενής έχει στένωση καρωτίδας και πρόβλημα στα αγγεία των κάτω άκρων, θα πρέπει να περιμένει τέσσερις μέρες και να τρυπηθεί δεύτερη φορά, ενώ μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα και οι δύο εξετάσεις.

Eνστάσεις

Πολλές ενστάσεις έχουν οι καρδιολόγοι, οι οποίοι διαθέτουν και τρίπλεξ. Η διοίκηση του Οργανισμού, ωστόσο, έχει πολλές επιφυλάξεις σε σχέση με το πόσο ιατρικά ορθή είναι η διενέργεια σειράς εξετάσεων από τον ίδιο καρδιολόγο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρατήρηση σε σχέση με την κατανομή του κλειστού προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις: Από τα 302 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια σε όλη τη χώρα, στην Αττική καταλήγουν τα 106 εκατομμύρια.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση, με δεδομένο ότι στην Αττική ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, ενώ οι γιατροί της εξετάζουν ασθενείς από όμορους νομούς, αλλά και όλη τη χώρα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αφήνουν ανοικτό το θέμα να υπάρξουν αλλαγές στο επόμενο διάστημα. Θεωρούν ότι με το πρώτο βήμα μπήκαν κανόνες σε ένα σύστημα το οποίο λειτουργούσε εκτός ορίων και πως αναμένονται βελτιώσεις.

«Κανένας γιατρός δεν πρόκειται να ελεγχθεί σε σχέση με τις συνταγογραφικές οδηγίες που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση», σχολίασε χθες στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, για να σημειώσει: «Οι οδηγίες δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά εξασφαλίζουν ότι κανένας οφθαλμίατρος δεν θα χορηγήσει παραπεμπτικό για τεστ Παπ ή οδοντίατρος για προστατικό αντιγόνο».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, οι συνταγογραφικές οδηγίες, που προκάλεσαν τόσο θόρυβο, βασίζονται σε επίσημες και έγκυρες επιστημονικές πηγές: «Το πόσο συχνά θα γίνεται το τεστ Παπ ορίζεται στον ενιαίο κανονισμό παροχών του Οργανισμού, ο οποίος προβλέπει ετήσια επανάληψη».

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι οι οδηγίες που δόθηκαν για εξέταση κάθε τρία χρόνια βασίζονται στη διεθνή βιβλιογραφία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου