Αποζημίωση 600.000 ευρώ στην οικογένεια της Μπεφόν για το δυστύχημα με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ

Αποζημίωση 600.000 ευρώ στην οικογένεια της Μπεφόν για το δυστύχημα με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την καταβολή αποζημίωσης ύψους 600.000 ευρώ στους συγγενείς της αδικοχαμένης γιατρού Σοφίας Μπεφόν που μαζί με άλλα 4 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο τον Ιανουάριο του 2001 στο δυστύχημα που ε΄χιε συγκλονίσει ολόκληρη την Ελλάδα, με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ανοιχτά του Σουνίου.

Στις 14 Ιανουαρίου του 2001, το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ έπεσε στη θαλάσσια περιοχή επτά ναυτικά μίλια νότια του Σουνίου, την ώρα που επέστρεφε από την Πάτμο στην Αθήνα κατά την αεροδιακομιδή ασθενούς, παρασύροντας στον υγρό τάφο την νεαρή γιατρό και τέσσερα ακόμη άτομα, τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, τον νοσηλευτή και τον ασθενή που μετέφεραν.

Το ελικόπτερο λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε το βράδυ εκείνο, εξαφανίστηκε από τις οθόνες των τριών ραντάρ του συστήματος PALLAS και προσέκρουσε με σφοδρότητα στην επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα οι ζώνες των επιβαινόντων να σπάσουν και να επέλθει ο ακαριαίος θάνατός τους. Η διερεύνηση του ατυχήματος για τις συνθήκες πτώσης του ελικοπτέρου SX–XOT έγινε από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων.

Από την απόφαση του Εφετείου – την οποία επικύρωσε το ΣτΕ – προκύπτει πως ο αρμόδιος ελεγκτής της Μυκόνου εφοδίασε τον κυβερνήτη του ελικοπτέρου με ανεπίκαιρο δελτίο καιρού, ενώ ο ελεγκτής των Αθηνών δεν ενημέρωσε «προσηκόντως το ελικόπτερο για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν πάνω και γύρω από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και γενικώς δεν ασχολήθηκε με αυτό όσο επιβαλλόταν, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για πτήση που μετέφερε ασθενή».

Έτσι, κρίθηκε ότι υπάρχει ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου για να αποζημιώσει τους συγγενείς των θυμάτων και το Εφετείο επιδίκασε ως αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης από 200.000 ευρώ στους δυο γονείς της αδικοχαμένης γιατρού και από 100.000 ευρώ στον σύζυγό της και την αδελφή της.

Την απόφαση αυτή επικύρωσε το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με δυο αποφάσεις του (1183 και 1184/2013) κρίνοντας ότι η εφετειακή απόφαση είναι πλήρως και επαρκώς αιτιολογημένη.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου