Απεργούν σε όλη τη χώρα την Παρασκευή γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, την Πρόνοια και τον ΕΟΠΥΥ

Απεργούν σε όλη τη χώρα την Παρασκευή γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, την Πρόνοια και τον ΕΟΠΥΥ

Στα όρια της αναξιοπρέπειας και της εξόντωσης βρίσονται πλέον οι ασθενείς οι οποίοι προσέρχονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας και οι γιατροί και οι εργαζόμενοι, αντίστοιχα,, καθώς τόσο το ΕΣΥ όσο και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) τελούν υπό «κατάρρευση», τη στιγμή κατά την οποία 1,5 εκατ. άνεργοι και ανασφάλιστοι συνάνθρωποί μας συνιστούν πλέον μία βραδυφλεγή «υγειονομική βόμβα», καθώς αδυνατούν να προσέλθουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας, και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας βαίνει δραματικά μειούμενη, με κίνδυνο στο άμεσο μέλλον η χώρα να γνωρίσει την ανάπτυξη επιδημιών τις οποίες θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει.

Με αυτά τα πιο μελανά χρώματα παροσίασαν την Τετάρτη 5 Ιουνίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου τη σημερινή κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Σταύρος Κουτσιουμπέλης, και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος, καθώς και ο γενικός γραμματέας της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) Χαράλαμπος Μπονάνος και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Αθήνας «Ευαγγελισμός» Ηλίας Σιώρας.

ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ έχουν κηρύξει για την Παρασκευή 7 Ιουνίου πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία, με την υποστήριξη του ΠΙΣ, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 11 π.μ. της ιδία ημέρας, με τη συμμετοχή των εργαζομένων του νοσοκομείου Ικαρίας.

 

 

ΟΕΝΓΕ: Λείπουν 6.500 γιατροί

 

 

«Βρισκόμαστε στην ανάγκη να απολογούμαστε καθημερινά για τα έργα και τις ημέρες εκείνων οι οποίοι διέλυσαν το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του συστήματος έχουν μοναδικό στόχο να περικόπτουν μισθούς και δαπάνες. Είναι απλοί μισθοφόροι».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος σημείωσε ότι το ΕΣΥ χρειάζεται επιπλέον 6.500 γιατρούς προκειμένου να ανταποκριθεί αξιοπρεπώς και με επάρκεια στις διαμορφούμενες ανάγκες, ενώ υπενύμισε ότι, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί οι κρίσεις για 953 μονίμους γιατρούς του ΕΣΥ, τα σχετικά ΦΕΚ δεν δημοσιεύονται προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις.

Ο Δημήτρης Βαρνάβας κάλεσε στη συγκρότηση ενός Μετώπου Υγείας για την υπεράσπιση και την ενίσχυση του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, προκειμένου «να αποφύγουμε να καταλήξουμε άτακτα σε μία ανθρωπιστική κρίση».

 

 

ΠΟΕΔΗΝ: Συρρίκνωσαν το ΕΣΥ…

 

 

Με 35.000 κλίνες, εκ των οποίων οι 33.000 είναι ήδη ανεπτυγμένες, έχει απομείνει το ΕΣΥ της χώρας, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το σύστημα διαθέτει πλέον πολύ περιορισμένα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρος Κουτσιουμπέλης, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για «επαπειλούμενη κατάρρευση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, η οποία βάζει εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης προέβλεψε ακόμη ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο κλείσιμο των Κέντρων Υγείας της χώρας και υπογράμμισε ότι «μόνο η αυτοθυσία των εργαζομένων κρατά ακόμη όρθιο το ΕΣΥ». 

 

 

ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ: Καταρρέει ο ΕΟΠΥΥ

 

 

Εξήντα δύο αποχωρήσαντες γιατρούς «μετρούν» μέχρι σήμερα τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ στην Α’ και την Β’ περιφέρεια του Πειραιά, ενώ το πολυιατρείο του Οργανισμού στη Νίκαια παραμένει κλειστό και το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής του ΕΟΠΥΥ στο κέντρο της Αθήνας υπολειτουργεί τραγικά μετά από την λήξη των συμβάσεων 5 γιατρών!

Αυτά τα ενδεικτικά δραματικά στοιχεία για την κατάσταση την οποία εμφανίζει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος επεσμανε ότι «στον Οργανισμό ενοποιήθηκαν πρόχειρα ελλειμματικά ταμεία Υγείας».

Ο Χαράλαμπος Μπονάνος έκανε λόγοα για «εφιαλτική κατάσταση» στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και για «έλλειψη στοιχειώδους περίθαλψης για τους ασφαλισμένους της χώρας, οι οποίοι καταβάλλουν τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ε.Ε.».

Από την δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος ανέφερε ότι από τον ΕΟΠΥΥ λείπουν 2.000 – 3.000 γιατροί, ενώ ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Αθήνας «Ευαγγελισμός» Ηλίας Σιώρας έδωσε στη δημοσιότητα όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία δείχνουν τις βαριές ελλείψεις του ιδρύματος σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, καθώς ο «Ευαγγελισμός» έχει ανάγκη από επιπλέον 1.400 γιατρούς και εργαζόμενους, και τόνισε ότι «από εδώ και πέρα στον «Ευαγγελισμό» θα αντανακλούν όλα τα δραματικά προβλήματα των πιο μεγάλων νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας».   

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου