Απίστευτο deal φαρμακευτικής εταιρείας για ασθενείς και εξοικονόμηση δαπανών. Ο ΕΟΠΥΥ τι κάνει;

Από Νίνα Κομνηνού – ygeia360.gr
 
Στα χρόνια του μνημονίου, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου των ιθυνόντων στο Υπουργείο Υγείας και στους εποπτευόμενους οργανισμούς, αναλώθηκε στη περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό τελικά έγινε χωρίς τεχνοκρατικό τρόπο, με άγριες – οριζόντιες – λογιστικές περικοπές, καθώς και με τα περίφημα rebate και clawback, επί δικαίων και αδίκων, με αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των ασθενών αλλά και – κυριότερα – με σαφείς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
 
Την ανικανότητα στο management των ελλήνων δημοσίων λειτουργών – τουλάχιστον σε ότι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη – έρχονται να καταδείξουν δύο συμφωνίες φαρμακευτικών εταιρειών στην Μεγάλη Βρετανία και στην Γαλλία με τα τοπικά Εθνικά Συστήματα Υγείας.
 
Ο καυγάς λοιπόν στα – προηγμένα – κράτη μεταξύ ασφαλιστικών φορέων και φαρμακευτικών εταιρειών δεν γίνεται πιά για το κόστος αυτό – καθ’ αυτό των φαρμάκων, αλλά για τη σχέση κόστους – οφέλους για τους ασθενείς αλλά και τα ασφαλιστικά συστήματα, ειδικά αν κάποια φάρμακα δεν πραγματοποιούν τα όσα υπόσχονται.
Το δρόμο δείχνει η συμφωνία της φαρμακευτικής Janssen (μέλος του ομίλου της Johnson & Johnson) με το Αγγλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με την οποία αν το φάρμακό της Olysio (σιμεπρεβίρη) για την Ηπατίτιδα C, δεν θεραπεύσει αποτελεσματικά τους ασθενείς από τον ιό μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας, τότε η Janssen θα επιστρέψει σε μορφή rebate όλο το ποσόν που δαπανήθηκε για την αγορά του φαρμάκου από τον κάθε ασθενή. Σε κλινικές δοκιμές, το ποσοστό θεραπείας ήταν περίπου 80% μετά από 12 εβδομάδες χρήσης του φαρμάκου. Για να μειώσει μάλιστα τις πιθανότητες να επιστρέψει τα χρήματα, η Janssen προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις αίματος, για να εξαλειφθούν οι ασθενείς οι οποίοι πιθανόν να μην ανταποκριθούν στη θεραπεία.
«Αυτό το σχήμα αποζημίωσης του Olysio, σε συνδυασμό με τις προληπτικές εξετάσεις αίματος, με το Αγγλικό ΕΣΥ να πληρώνει μόνο για τα επιτυχημένα αποτελέσματα, αποτελεί ένα καινοτόμο σχήμα συνεργασίας το οποίο μπορεί να δώσει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα ασφαλιστικά συστήματα», δήλωσε ο Δ/νων Σύμβουλος της Janssen στο Ηνωμένο Βασίλειο κ. Mark Hicken.
 
Το κόστος των φαρμάκων για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C έχει «ανάψει» πολλές συζητήσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Μάλιστα η συμφωνία της Janssen στη Μ.Β. δεν είναι η μοναδική τέτοιου είδους στην Ευρώπη. Ανάλογη συμφωνία έχει υπογράψει και η Gilead στην Γαλλία, όπου σε περίπτωση αποτυχίας της θεραπείας της ηπατίτιδας C με το φάρμακό της Solvadi, η αξία της αποζημιώνεται πλήρως με rebate. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτέλεσε μέρος της συνολικής συμφωνίας της Gilead στη Γαλλία για το Solvadi με το Γαλλικό ΕΣΥ, όπου εκτός του rebate σε περίπτωση αποτυχίας, επετεύχθη και σημαντική έκπτωση από τη λιανική τιμή του φαρμάκου (13.667 €, ήτοι 5.000 € λιγότερα από τη λιανική τιμή, με τη συνολική αξία της θεραπείας 12 εβδομάδων να διαμορφώνεται στα 41.000 €.
 
Τα βλέπει αυτά το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ ή «κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου», ξέροντας μόνον να επιβάλλουν οριζόντια μέτρα περικοπών για τη μείωση των δαπανών, εις βάρος της δημόσιας υγείας?

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου