Αντικαρκινικό φάρμακο “made in Greece”!

cancerΜια σπουδαία ανακάλυψη, στρατηγικού χαρακτήρα στη μάχη κατά του καρκίνου, έκανε ερευνητική ομάδα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ που εργάζεται με την καθοδήγηση της καθηγήτριας της Βιολογίας δρος Λίας Πατσαβούδη. Πρόκειται για την ανακάλυψη ενός αντισώματος που μπλοκάρει τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων. Η ομάδα προχωρά πλέον στην ανάπτυξη νέου φαρμάκου που θα βάζει φρένο στις μεταστάσεις.
Οι ερευνητές εισήγαγαν ξένα μόρια στο ανοσοποιητικό σύστημα ποντικιών, που αντέδρασε δημιουργώντας μια σειρά αντισώματα, μεταξύ
των οποίων και ένα που έλαβε τον κωδικό Mab4C5. Το αντίγονό του διαπιστώθηκε ότι συνδεόταν με ένα πολύ ενδιαφέρον μόριο, στην αναπτυσσόμενη παρεγκεφαλίδα και έδειχνε να εμπλέκεται στη μετακίνηση των νευρικών κυττάρων. Δηλαδή, το αντίσωμα μπλόκαρε το μόριο με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η κινητικότητα των κυττάρων κατά την καλλιέργεια. Οι τεχνολογικές εξελίξεις επέτρεψαν στην ομάδα να ανακαλύψει την ταυτότητα της πρωτεΐνης και τον τρόπο με τον οποίο επιτελούσε τον ρόλο της. Πρόκειται για την HSP90, μία από τις γνωστότερες «πρωτεΐνες θερμικού σοκ» η οποία είναι απαραίτητη για τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων. Η χορήγηση του αντισώματος Mab4C5 είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της μετάστασης των καρκινικών κυττάρων, ενώ άφηνε ανέπαφα τα υγιή κύτταρα! Η ομάδα έχει ήδη πατεντάρει το αντίσωμά της και προχωράει στα πειράματα για την διαμόρφωση του φαρμάκου.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου