Ανίατο το φακελάκι στην υγεία

Ανίατο το φακελάκι στην υγεία

Τα ποσά κυμαίνονται από 200 ευρώ για έναν φυσιολογικό τοκετό ή μία απλή οφθαλμολογική επέμβαση έως και πάνω από 5.000 ευρώ για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις. Το 55,2% των χρημάτων που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους σε δημόσια μονάδα Υγείας δεν συνοδεύεται από απόδειξη.
Η κατάσταση αυτή συμβάλλει στη διόγκωση της παραοικονομίας, σε μία περίοδο που τα νοικοκυριά δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση και το κράτος από την υστέρηση φορολογικών εσόδων. «Μαύρα» χρήματα διακινούνται και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, καθώς η λέξη «απόδειξη» φαίνεται ότι προκαλεί… αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς γιατρούς και οδοντιάτρους.
Η παραοικονομία στον χώρο της Υγείας ανέρχεται ετησίως στο 1,5 δισ. ευρώ, με την πολιτεία να έχει απώλεια φόρων της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Λόγω της κρίσης, οι πολίτες δείχνουν μία απροθυμία να πληρώσουν, χωρίς τελικά να τα καταφέρνουν.
Εκτιμάται ότι οι πληρωμές για την υγεία προκαλούν μία επιπλέον επιβάρυνση 27% στα οικονομικά τους.
Τα παραπάνω προκύπτουν -μεταξύ άλλων- από μία άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα για το «φακελάκι» στην Υγεία, η οποία διεξήχθη σε 2.741 Ελληνες από διάφορες περιοχές της χώρας. Την επιστημονική ευθύνη της είχαν οι καθηγητές Κυριάκος Σουλιώτης, Γιάννης Τούντας, Λυκούργος Λιαρόπουλος και Δάφνη Καϊτελίδου, η δικηγόρος Χριστίνα Γκόλνα και η επιστημονική συνεργάτις του Εργαστηρίου Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας Ολγα Σίσκου.
Οι επιστήμονες συνδέουν το «φακελάκι» με την εξουσία που δίνεται στους γιατρούς να διαχειριστούν τις εισαγωγές στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία:
Ο ένας, είναι να καθυστερήσουν την παροχή της απαιτούμενης φροντίδας μέχρι ο ασθενής ή η οικογένειά του αναγκαστούν να πληρώσουν. Ενας ακόμη τρόπος είναι να εμφανιστεί δύσκολη η πρόσβαση στη θεραπεία. Υπάρχει, τέλος, και το «φακελάκι» που δίνεται οικειοθελώς ως ικανοποίηση του ασθενούς για τη φροντίδα και το αποτέλεσμα.
Οι «άτυπες πληρωμές»
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι «άτυπες πληρωμές» στον χώρο της Υγείας χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:
Τις «μαύρες» πληρωμές, οι οποίες γίνονται για καλύτερη φροντίδα, όπως παράκαμψη της λίστας αναμονής για χειρουργική επέμβαση και η πληρωμή για ειδική φροντίδα.
Οι «χαμένες» πληρωμές, οι οποίες προσφέρουν μικρό ή καθόλου όφελος για τον ασθενή.
Οι «γκρίζες» πληρωμές δίνονται για καλύτερη φροντίδα, χωρίς να απαγορεύονται. Παρόμοιο καθεστώς ισχύει στην Ουγγαρία και την Πολωνία, όπου οι ασθενείς έχουν φορολογικό όφελος. Οι πληρωμές «ευγνωμοσύνης» ή «δώρα», που γίνονται χωρίς ο ασθενής να τύχει ιδιαίτερης περιποίησης, αλλά η νοσηλεία και το θεραπευτικό αποτέλεσμα ήταν ποιοτικά.
Η ομάδα των ερευνητών δίνει έμφαση στα «φακελάκια» και στο «μαύρο» χρήμα που διακινείται και στον ιδιωτικό τομέα. Το 13,5% των πολιτών που μετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι πλήρωσαν από την τσέπη τους για νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική χωρίς να τους δοθεί απόδειξη.
Πολύ μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά όσων απάντησαν ότι δεν πήραν απόδειξη κατά την επίσκεψή τους σε ελεύθερο επαγγελματία γιατρό ή οδοντίατρο (36%) ή έπειτα από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο (19%).
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ελληνες ασθενείς είναι κυριολεκτικά «με το χέρι στην τσέπη». Το 77,3% απάντησαν ότι πλήρωσαν σε ιδιωτική κλινική, το 72,8% σε ιδιώτη γιατρό ή οδοντίατρο, το 54,5% σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, το 26,4% σε δημόσιο νοσοκομείο.
Απίστευτες καταγγελίες
Και χρήματα και δώρα στις απαιτήσεις των γιατρών
Ενας μαιευτήρας του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» ήταν το πιο πρόσφατο κρούσμα χρηματισμού που είδε το φως της δημοσιότητας. Ο γιατρός συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση χειρουργικής επέμβασης, τη στιγμή που έπαιρνε από τον συνοδό της χειρουργημένης γυναίκας το ποσό των 250 ευρώ με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Δεν είναι, ωστόσο, το μοναδικό ή το τελευταίο, καθώς οι πολίτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη διαφθορά στον χώρο των δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων Υγείας. Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει ανακοινώσει την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία καταγγελίας ανάλογων περιστατικών από τους πολίτες.
Ιδού ορισμένες πολύ πρόσφατες περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί από πολίτες στο «edosafakelaki.org»:
• Εδωσε 400 ευρώ σε μαιευτήρα συν 150 ευρώ για αναισθησιολόγο. Είναι ταρίφα συγκεκριμένου γιατρού στην Αλεξανδρούπολη.
• Γαστρεντερολόγος νοσοκομείου του Νομού Εβρου με εξέτασε στο ιδιωτικό του ιατρείο και μου ζήτησε 200 ευρώ για κολονοσκόπηση στο νοσοκομείο, πέραν της αμοιβής του στο ιατρείο.
• Στα 1.500 ευρώ είναι η ταρίφα γιατρού και 200 αναισθησιολόγου σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής για ορθοπαιδικά περιστατικά.
• Πήγα σε γιατρό (κακώς) πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Αττικής για αφαίρεση κύστης από ωοθήκη. Με έστειλε στο ιδιωτικό μαιευτήριο και μου πήρε 2.000 ευρώ χωρίς απόδειξη. Το αποτέλεσμα που πήγα σε αυτόν ήταν να με πιάσουν απίστευτοι πόνοι και να μου δημιουργήσει χρόνιο πρόβλημα. Του χρειαζόταν να του δώσω προσημειωμένα χαρτονομίσματα, αλλά όπως καταλαβαίνετε εκείνη την ώρα δεν ήμουν σε θέση.
• Για μία απλή επέμβαση προστάτη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έπρεπε να πληρώσω 1.000 ευρώ, γιατί αλλιώς μου είπαν ότι θα περίμενα μήνες για την εγχείρηση.
• Η 75χρονη θεία μου επισκέφθηκε οφθαλμολογική κλινική νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, όπου έδωσε «φακελάκι» 500 ευρώ και ένα μπουκάλι ποτό στον οφθαλμίατρο, για να κανονίσει μια μικροεπέμβαση. Μου είπε ότι είχε δώσει το ίδιο ποσό μερικούς μήνες πριν για την ίδια επέμβαση στο άλλο μάτι και πως πάντα δίνει κάτι για να την προσέχουν.
Δημήτρης Καραγιώργος
www.ethnos.gr

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

One comment

 1. Θεωρώ απαράδεκτη αυτήν την κατάσταση στην Υγεία. Είμαι γιατρός και ως Χριστιανός δεν ζητώ φακελλάκια. Δεν θέλω να κάνω παράνομα πράγματα, αλλά θέλω να είμαι νομοταγής πολίτης. Αισθάνομαι μάλιστα μειωμένος ως άνθρωπος και ως επιστήμονας όταν διαβάζω όπως εδώ συναδέλφους να ζητούν. Δυστυχώς το «φακελλάκι» έχει γίνει θεσμός στην ελληνική κοινωνία. Φταίνε οι γιατροί αλλά και οι πολίτες, γιατί θέλουν να «καβαλήσουν» άλλους ασθενείς και να εξυπηρετηθούν παράνομα κατά προτεραιότητα στα νοσοκομεία. Αν συλλαμβάνονται γιατροί που παίρνουν φακελλάκια, θα έπρεπε εξίσου να συλλαμβάνονται και ασθενείς που είναι πρόθυμοι να δώσουν χρήματα, προκειμένου να διαφθείρουν τους γιατρούς, για να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα, παραμερίζοντας και ξεπερνώντας τη σειρά άλλων ασθενών. Και η δωροδοκία και η δωροληψία είναι αμφότερες παράνομες πράξεις.

  Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση στους γιατρούς. Ξέρουν ότι οι μισθοί που δίνουν στους γιατρούς είναι γελοίοι μπροστά στις σπουδές τους και στην ευθύνη που έχουν απέναντι στην ανθρώπινη ζωή και υγεία. Αλλά επειδή δεν θέλουν να τους αυξήσουν τους μισθούς, τους αφήνουν να παίρνουν φακελλάκια, καθαρά και αφορολόγητα, αρκεί να μην τους καταγγείλουν ασθενείς και τους πιάσουν. Αλλιώς δεν το ψάχνουν το πράγμα. Έτσι και το κράτος χάνει πολλά εκατομμύρια επειδή οι δοσοληψίες είναι κρυφές και δεν φορολογούνται. Θα κόστιζε στην κοινωνία πολύ φθηνότερα αν αυξάνονταν οι μισθοί στους ιατρούς, αλλά υπήρχε μεγαλύτερη αυστηρότητα στην παρανομία.

  Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να θεραπευτεί αυτή η χρόνια ασθένεια: Να αυξηθούν αναλογικά με τις σπουδές τους οι μισθοί των ιατρών. Δεν νοείται να παίρνει ιατρός μισθό κάτω των 3.000 ευρώ. Σήμερα ο κατώτερος μισθός ιατρού του ΠΕΔΥ είναι γύρω στα 1.100-1.200 ευρώ.

  Αν δοθούν λογικοί μισθοί, τότε όποιος τολμήσει να πάρει φακελλάκι και τον καταγγείλουν, ας του αφαιρούν αμέσως την άδεια εργασίας και συγχρόνως να πληρώνει πρόστιμο. Γιατί δεν το έχει κάνει αυτό καμία κυβέρνηση; Γιατί έτσι τους βολεύει, για να μην πληρώνουν τους γιατρούς. Μήπως οι κκ. βουλευτές θα πάνε να νοσηλευτούν σε δημόσια νοσοκομεία αν αρρωστήσουν; Θα πάνε είτε σε ιδιωτικές κλινικές είτε στο εξωτερικό, γιατί έχουν αρκετά χρήματα, για να το κάνουν. Δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το λαό. Και θα πρότεινα να αναγκάζονται διά νόμου οι βουλευτές να νοσηλεύονται μόνο και αποκλειστικά σε δημόσια νοσοκομεία, χωρίς να μπορούν να πηγαίνουν αλλού. Για να καταλάβουν πώς περνά εκεί μέσα ο απλός λαός.

  Αυτή η κυβέρνηση θέλει να ονομάζεται αριστερή και φιλολαϊκή. Αν δεν ενδιαφερθούν για την υγεία του λαού, για ποιο πράγμα θα ενδιαφερθούν; Και υγεία χωρίς χρήματα για την υγεία δεν γίνεται. Υγεία χωρίς αμοιβές στους γιατρούς δεν γίνεται. Ας ξεκινήσουν να το κάνουν, για να δούμε πόσο πραγματικά ενδιαφέρονται για τον κόσμο. Αλλιώς θα έχουμε πάλι μια από τα ίδια. Θα είναι όλα μόνο λόγια.

  Οι ιατροί είναι εργαζόμενοι όπως όλοι, και έχουν επενδύσει πολλά χρήματα, χρόνο, μελέτες και κούραση στη ζωή τους, για να σπουδάσουν. Η ιατρική επιστήμη εξελίσσεται συνεχώς και χρειάζεται διά βίου μάθηση με παρακολούθηση συνεδρίων καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους. Έχουν τεράστια ευθύνη για τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων τους. Αν οι κυβερνήσεις θέλουν ιατρούς «ιεραπόστολους» που να κάνουν δουλειά δωρεάν, ας καλέσουν τους «Ιατρούς του Κόσμου», να έργάζονται έτσι σε όλη τη δημόσια Υγεία. Μόνο που και οι ιεραπόστολοι έχουν ανάγκη από μισθό, για να μπορούν να ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους. Σε λίγο η Ελλάδα δε θα έχει γιατρούς. Οι περισσότεροι νέοι ιατροί θα έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, για να ζήσουν ανθρώπινα και όχι στο όριο της φτώχιας.

Υποβολή σχολίου