Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας: Καινοτόμες θεραπείες ενάντια στο καρκίνο

Αμερικανική Εταιρεία  Κλινικής Ογκολογίας: Καινοτόμες θεραπείες ενάντια στο καρκίνο

Σημαντικά δεδομένα από κλινικές δοκιμές εγκεκριμένων και υπό έρευνα φαρμάκων παρουσίαστηκαν στο πλαίσιο του Ετήσιου Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), που διεξήχθη στο Σικάγο των ΗΠΑ. Στο συνέδριο επιλέχτηκε να παρουσιαστούν με προφορικές ανακοινώσεις σημαντικός αριθμός μελετών για πολλούς βιολογικούς παράγοντες νέας γενιάς, ανοσοθεραπείες και αντι-αγγειογενετικές αγωγές της Roche, γεγονός που καταδεικνύει το εύρος της έρευνας της εταιρείας στον ογκολογικό τομέα.

Μεταξύ αυτών, στο συνέδριο ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης φάσης ΙΙΙ CLL11, σύμφωνα με τα οποία ο συνδυασμός obinutuzumab με χλωραμβουκίλη μείωσε κατά 86% τον κίνδυνο εξέλιξης, υποτροπής ή θανάτου ηλικιωμένων ασθενών με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία. Το μονοκλωνικό αντίσωμα obinutuzumab είναι το πρώτο τύπου II αντίσωμα που στρέφεται κατά του CD20 και έχει υποστεί επεξεργασία με γλυκοσυλίωση χρησιμοποιώντας τεχνολογία GlycoMAb, το οποίο βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα που φέρουν το συγκεκριμένο δείκτη στην επιφάνειά τους και τα σκοτώνει απευθείας.

 

Εξάλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγάλης, ανεξάρτητης μελέτης GOG240 που επιχορηγήθηκε από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (NCI) και διεξήχθη από την Ομάδα Γυναικολογικής Ογκολογίας (GOG), η αγωγή με τον αντι-αγγειογενετικό παράγοντα μπεβασιζουμάμπη σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία (πακλιταξέλη και σισπλατίνη ή πακλιταξέλη και τοποτεκάνη) παρατείνει τις ζωές των γυναικών με προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σε σύγκριση με χημειοθεραπεία μόνο, μειώνοντας κατά 29% τον κίνδυνο θανάτου. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έλαβαν μπεβασιζουμάμπη σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία παρουσίασαν διάμεση συνολική επιβίωση 17 μηνών έναντι 13.3 μηνών στην ομάδα ασθενών που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες με μισό εκατομμύριο κρούσματα παγκοσμίως, και ένα από τα κύρια αίτια θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες με κατά προσέγγιση 275.000 γυναίκες να καταλήγουν ετησίως. Τέλος, παρουσιάστηκαν τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης φάσης III AVAglio σε άτομα με νεοδιαγνωσθέν γλοιοβλάστωμα, την πιο συχνή και επιθετική μορφή πρωτοπαθούς καρκίνου του εγκεφάλου. Τα νέα στοιχεία επιβεβαίωσαν πως η αγωγή με μπεβασιζουμάμπη συν ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία με τεμοζολομίδη μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επιδείνωσης του γλοιοβλαστώματος ή θανάτου κατά 36% σε σύγκριση με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία με τεμοζολομίδη και εικονικό φάρμακο, χωρίς όμως να βελτιώνεται σημαντικά η συνολική επιβίωση των ασθενών.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου