Αλλάζει πάλι η συμμετοχή στα φάρμακα! Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

ΦάρμακαΔε φθάνει που τους τελευταίους μήνες αυξήθηκε κατακόρυφα η συμμετοχή στα φάρμακα, φαίνεται ότι πλέον η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκέφτεται να εφαρμόσει και κριτήρια σχετικά με το πόσα θα πληρώνει ο καθένας. Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος σε δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι είναι κάτι που προβληματίζει το υπουργείο Υγείας ώστε να υπάρχει ισότητα στη συμμετοχή με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Ωστόσο στην υλοποίηση της σκέψης αυτής φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρά προσκόμματα καθώς είναι άγνωστο πως θα μπορέσει να οργανωθεί μια τέτοια διαφοροποίηση με βάση τα εισοδήματα. Εξάλλου η κυβέρνηση γνωρίζει πως ακόμη και σήμερα σε καιρό κρίσης πολλοί είναι αυτοί που εισπράττουν αλλά δε δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Γεγονός βέβαια που θα δημιουργούσε μεγαλύτερες ανισότητες στις συμμετοχές των φαρμάκων. Μέχρι στιγμής ουσιαστικός τρόπος ελέγχου δεν έχει εφαρμοσθεί γι αυτό και οι σκέψεις για οικονομικά κριτήρια για τα φάρμακα φαίνεται ότι μετατίθενται για τους επόμενους μήνες.
Πάντως αυτό που σχεδιάζεται άμεσα είναι ο ΕΟΦ να μετατραπεί σε έναν ανεξάρτητο φορέα που θα έχει την ευθύνη καθορισμού των τιμών των φαρμάκων ανεξάρτητα από το υπουργείο Υγείας. Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς έχει δηλώσει ότι θα προωθήσει ρύθμιση βάση της οποίας δε θα απαιτείται υπουργική απόφαση για την έκδοση νέου δελτίου τιμών.
Πηγή: Iatropedia

 

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου