«Αδιάφορο» το «large» ελληνικό Δημόσιο για το πάρτυ των προμηθευτών Υγείας

«Αδιάφορο» το «large» ελληνικό Δημόσιο για το πάρτυ των προμηθευτών Υγείας: Η Οδύσσεια μιας «επείγουσας» μελέτης που «αραχνιάζει» 3 χρόνια & ο νάρθηκας που κοστολογείται 6,6 φορές πιο ακριβά!

promitheie190114Αγωγή σε βάρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), που είναι ο κεντρικός φορέας διοίκησης των προμηθειών υγείας, κατέθεσε η επιτροπή Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για αθέτηση των όρων μιας σύμβασης, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του, ο καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, κ. Δημήτρης Μάρδας.

Ειδικότερα, ο κ. Μάρδας περιγράφει την απίστευτη Οδύσσεια μιας επείγουσας μελέτης, για λογαριασμό της ΕΠΥ, που εκπονήθηκε από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ και η οποία αν και ολοκληρώθηκε κατά τα προβλεπόμενα σε περίπου 50 ημέρες, τον Δεκέμβριο του 2011, η διαδικασία αποδοχής ή μη των λύσεων που πρότεινε, δεν έχει κλείσει ακόμη!

Αναλυτικότερα, τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου του 2011, μελέτη αναδείκνυε τιςπανάκριβες τιμές στα ορθοπεδικά υλικά, που ήταν αναρτημένες στο παρατηρητήριο τιμών της ΕΠΥ. Οι τιμές αυτές, ήταν υπερπολλαπλάσιες από εκείνες της αγοράς ίδιων προϊόντων παραγομένων σε παλαιά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ανέδειξε το πρόβλημα, προσκλήθηκε, μετά από εντολή του τότε υπουργού Υγείας, να προτείνει άμεσα λύσεις, έτσι ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις του τρόπου λειτουργίας της ΕΠΥ, τόσο στο Παρατηρητήριο τιμών όσο και σε άλλους συναφείς με τις προμήθειες υγείας χώρους αρμοδιότητας της ΕΠΥ.

Όμως, από τον Μάιο του 2011 και παρά τις πιέσεις ορισμένων μελών (μιας μειοψηφίας) του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΥ υπέρ της γρήγορης έναρξης της μελέτης, τα συμβαλλόμενα μέρη κατέληξαν σε μια πρόταση συνεργασίας (μέσω μιας σύμβασης έργου) στα μέσα του Οκτωβρίου. Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της έρευνας, η ολοκλήρωσή της μελέτης έλαβε χώρα στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2011. Οι προτάσεις της έρευνας παραδόθηκαν στους χρόνους που ορίστηκαν. Μια τριμελής επιτροπή αξιολόγησης συστήθηκε από την ΕΠΥ, για να παραδώσει το πόρισμά της άμεσα κατά τα προβλεπόμενα.

Σύμφωνα με την καταγγελία του καθηγητή, μετά από οκτώ μήνες- στις 23 Αυγούστου 2012– από την ημέρα κατάθεσης και του τελευταίου μέρους της έρευνας, ταχυδρομήθηκε το εν λόγω πόρισμα στους μελετητές. Αυτό, απέρριπτετις λύσεις της μελέτης στο σύνολό τους. Το ΔΣ της ΕΠΥ με μια ισχνή πλειοψηφίατων μελών του, αποδέχθηκε το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης. Οι μελετητές, όμως, δεν κλήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους για το εν λόγω πόρισμα πριν την κατάθεσή του στο ΔΣ της ΕΠΥ.

Όπως σημειώνει ο κ. Μάρδας: «Η μη αποδοχή μέρους των αποτελεσμάτων-προτάσεων της οποιασδήποτε μελέτης είναι καταρχάς θεμιτή. Είναι μέρος ενός συστήματος αξιολόγησης. Το ακατανόητο όμως στην προκειμένη περίπτωση, είναι το εξής: Γιατί δεν κοινοποιήθηκε, όπως είθισται και όπως προβλεπόταν ρητά στη σύμβαση ΑΠΘ-ΕΠΥ, το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης στους μελετητές έγκαιρα, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα απαντήσεων τόσο προς την εν λόγω επιτροπή, όσο και προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΥ»;

Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή Οικονομικών, οι απόψεις της τριμελούς επιτροπής αξιολόγησης, γενικόλογες και αόριστες, θεωρήθηκαν απαράδεκτες από τους μελετητές. Έτσι, σε τετρασέλιδη επιστολή-απάντηση, δυο ημέρες μετά τη λήψη του εν λόγω πορίσματος μέσα στο καλοκαίρι, οι μελετητές κατέρριπταν όλες τις θέσεις της εν λόγω επιτροπής. Όλα αυτά έλαβαν χώρα στα τέλη Αυγούστου του 2012. Και όπως λέει ο ίδιος, έκτοτε η ΕΠΥ δεν έδωσε σημεία ζωής.

Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό…

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μάρδας, αρχές Ιανουαρίου του 2013, η Νομική Υπηρεσία του ΑΠΘ επικοινώνησε με την πρόεδρο της ΕΠΥ ζητώντας εξηγήσειςγια την παράβαση των όρων της σχετικής σύβασης. Επίσης, ζητούσε να μάθει κατά πόσο ασχολήθηκε το ΔΣ της ΕΠΥ με τα όσα εξέθεταν οι μελετητές με την επιστολή τους στα τέλη του Αυγούστου. Τότε η Νομική Σύμβουλος του Πανεπιστημίουδιαπίστωσε ότι η Πρόεδρος της ΕΠΥ, δεν είχε γνώση της επιστολής των μελετητών, η οποία είχε σταλεί προς την ίδια με συστημένη επιστολή στις 28 Αυγούστου.

Λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκε η επιστολή, οπότε η Πρόεδρος της ΕΠΥ την κοινοποίησε στην επιτροπή αξιολόγησης για τα περαιτέρω, με το διακριτικό «εξαιρετικά επείγον». Η αποστολή αυτή έγινε στις 14 Ιανουαρίου του 2013. Κατά τα τέλη του 2013, η επείγουσα μελέτη που στην ουσία άρχισε τον Μάιο του 2011 ακόμη συζητιόταν. Έτσι η νομική υπηρεσία της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ κατάθεσε αγωγή κατά της ΕΠΥ (με κοινοποίηση στον Υπ. Υγείας) με θέμα την κατάφορη παραβίαση των όρων της σύμβασης μιας επείγουσας μελέτης που ολοκληρώθηκε σε 50 περίπου ημέρες και ουδέποτε έληξε ο κύκλος της τελικής αποδοχής ή της απόρριψής της.

…οι προμηθευτές τρίβουν τα χέρια τους!

«Στη δεύτερη περίπτωση περιμέναμε φυσικά να ακούσουμε εναλλακτικές λύσεις θεραπείας των προβλημάτων του συστήματος» όπως σημειώνει ο κ. Μάρδας.
Σήμερα, λοιπόν, παρά τις κάποιες βελτιώσεις, πολλές τιμές του Παρατηρητηρίου τιμών, εξακολουθούν να είναι πολύ ακριβότερες από εκείνες της αγοράς με κερδισμένους τους προμηθευτές.

Ως παράδειγμα αναφέρεται το εξής: η τιμή του Παρατηρητηρίου τιμών για τοννάρθηκα γόνατος τεσσάρων σημείων λίγο πριν την αγωγή ήταν 444 ευρώ. Η χονδρική τιμή του για προϊόντα μη προερχόμενα από χώρες χαμηλού κόστους, ανερχόταν σε 58 ευρώ. Η διαφορά τιμής λοιπόν -σε ένα μόνο προϊόν- ανέρχεται σε 386 ευρώ.

 

Πηγή: http://www.reporter.gr/Eidhseis/Epicheirhseis/health/item/235362-Pws-to-large-to-ellhniko-Dhmosio-chrhmatodotei-to-party-twn-promhtheytwn-Ygeias-H-Odysseia-mias-epeigoysas-meleths-poy-arachniazei-schedon-3-chronia,-gia-na-mporei-enas-narthhkas-gonatos-na-kostologeitai-6,6-fores-pio-akriba

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου