"Ή ταν ή επί τας" για την ιδιωτική υγεία

του Στέφανου Κοτζαμάνη – EURO2DAY

Στα άκρα ωθούνται οι σχέσεις ΕΟΠΥΥ-ιδιωτικής υγείας. Χωρίς περιθώρια υποχώρησης οι κλινικές, απαντούν μέσω της δικαστικής οδού και απειλούν πως θα πετάξουν το μπαλάκι στις, κρατικές πλέον, τράπεζες. Σενάρια γεφύρωσης του χάσματος.

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο όπου οι ιδιωτικές κλινικές απειλούν την κυβέρνηση με επίσχεση εργασίας (να ζητούν τοις μετρητοίς τις αμοιβές τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ).

Κατά τις δύο προηγούμενες, οι κλινικάρχες δεν πραγματοποίησαν την απειλή τους, αν και από μήνα σε μήνα έβλεπαν τους όρους του παιχνιδιού να επιδεινώνονται: Πέρυσι το φθινόπωρο ξεκίνησαν να αντιδρούν έντονα στη μονομερή μείωση των ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια), στη συνέχεια είχαμε το νομοθετικό κούρεμα των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων προς τις κλινικές (τιμολόγια περιόδου 2007-2011) και τώρα έχουμε το claw back (επιστροφή ποσού) στα φετινά τους τιμολόγια.


Σε όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να προστεθεί και το ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων και του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα έχουν χτυπήσει νέο υψηλό, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για εξόφλησή τους και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εισέπραξε τις περιβόητες δανειακές δόσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Η αλήθεια είναι πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι κλινικάρχες, γνωρίζουν πως η διαπραγματευτική θέση των τελευταίων είναι ασθενής, ιδίως σε μια περίοδο κρίσης όπως η τρέχουσα.

Οι κλινικές λοιπόν έχουν παραδοσιακά τρεις πηγές εσόδων:

Πρώτον, τους ιδιώτες οι οποίοι πληρώνουν τοις μετρητοίς. Η κατηγορία αυτή των πελατών έχει περιοριστεί δραστικά εξ’ αιτίας της μεγάλης υποχώρησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Δεύτερον, τους νοσηλευόμενους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι πλέον αποτελούν πάνω από το 90% του συνόλου των ασφαλισμένων της χώρας.

Και τρίτον, τους νοσηλευόμενους ασφαλισμένους των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, όπου όμως κατά τα τελευταία χρόνια οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν «χτίσει» (με σκοπό τη μείωση του κόστους και την προσφορά μειωμένων τιμολογίων στους πελάτες τους) σε μεγάλο βαθμό τα προγράμματα υγείας ως συμπληρωματική βάση πάνω στα προγράμματα του ΕΟΠΥΥ.

Με άλλα λόγια δηλαδή, είναι αδύνατον στις πλείστες ιδιωτικές κλινικές να επιβιώσουν, αν σταματήσουν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ και για το λόγο αυτό παραμένουν συνεργαζόμενες με τον Οργανισμό ακόμη και οι ισχυρότεροι οικονομικά Όμιλοι του κλάδου της ιδιωτικής υγείας.
Εκτός ορίων η κατάσταση!

Γνωρίζοντας αυτή την κατάσταση το Υπουργείο Υγείας, και προσπαθώντας να μετακυλήσει όπου μπορεί και όπως μπορεί τα κρατικά ελλείμματα, έρχεται κάθε τόσο και αλλάζει τους όρους συνεργασίας με τους παρόχους ιδιωτικής υγείας προς όφελός του, πιστεύοντας πως αυτή η τακτική θα μπορεί να λειτουργεί επ’ άπειρο…

Αυτή τη φορά όμως, τα πράγματα φαίνεται να έχουν φτάσει στα όριά τους, ή ακόμη και να τα έχουν ξεπεράσει!

Έτσι, ο μόνος ίσως παράγοντας που μάλλον δεν φαίνεται να έχει συνεκτιμήσει το Υπουργείο Υγείας είναι το γεγονός ότι πολύ σύντομα οι ιδιωτικές κλινικές δεν… θα έχουν πλέον τίποτε να χάσουν από την όποια αντίδρασή τους.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση στελέχους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών: «Στο κάτω-κάτω, μόνο οι τέσσερις μεγάλοι όμιλοι του κλάδου της ιδιωτικής υγείας χρωστούν στις τράπεζες γύρω στα 800 εκατ. ευρώ και το σύνολο του κλάδου γύρω στα δύο δισ. ευρώ. Αν δεν αλλάξει η στάση του Υπουργείου, τότε οι κρατικές πλέον τράπεζες θα είναι αυτές που θα πληρώσουν…».

Γενικότερα, η στάση των κλινικαρχών δείχνει σήμερα πολύ πιο σκληρή σε σχέση ακόμη και με το πρόσφατο παρελθόν, όχι μόνο γιατί έχει ξεκινήσει η μάχη των δικαστηρίων (έγινε προσφυγή εναντίον του claw back στο ΣτΕ, η απόφαση του οποίου αναμένεται σε κάποιους μήνες), αλλά και γιατί ξεκίνησαν δημόσιες καταγγελίες εναντίον της κυβέρνησης για παρουσίαση πλαστών στοιχείων.

Κάτω από αυτές τις περιστάσεις θα μπορούσαν άραγε οι δύο πλευρές να τα βρουν; «Ο νέος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ακούει, αλλά οι σύμβουλοί του κάνουν τη ζημιά» σημειώνουν κύκλοι προσκείμενες στις κλινικές.

Άλλες πηγές διαβλέπουν μια αλλαγή της κυβερνητικής στάσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς ολοένα και περισσότεροι παράγοντες διαπιστώνουν πως «το Υπουργείο το παράκανε».

Τέλος, κάποιο παράθυρο αισιοδοξίας βρίσκεται στην επικείμενη αλλαγή του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ, όπου φαίνεται η κυβέρνηση πως θα καταλήξει στο ότι ο Οργανισμός δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και πάροχος και προμηθευτής υπηρεσιών υγείας.

Στο σημείο λοιπόν αυτό ανοίγει και πάλι το παιχνίδι ολόκληρου του συστήματος υγείας, όπου πιθανόν να αλλάξουν πολλά πράγματα και για τα κρατικά νοσοκομεία, αλλά και για το ρόλο των ιδιωτών στον κλάδο της υγείας.

Απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, οι ιδιώτες ζητούν διαφάνεια και ανταγωνισμό σε σχέση με το δημόσιο τομέα, υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα φανεί από πού προέρχονται τα ελλείμματα και πώς αυτά θα μπορέσουν να συρρικνωθούν. Επιπλέον, ζητούν διαφοροποίηση των τιμολογίων ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρει κάθε κλινική.

Όλα αυτά ωστόσο, ακόμη βρίσκονται στο στάδιο των… σκέψεων και των σεναρίων, όταν το «άδειασμα» του κλάδου της ιδιωτικής υγείας από το Υπουργείο είναι ήδη γεγονός.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου