Έρχονται νέα μέτρα για τα γενόσημα; Τι ζητά η τρόικαΤη μικρότερη διείσδυση έχουν στην ελληνική αγορά τα γενόσημα φάρμακα όπως υποστηρίζει η τρόικα.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου – IATROPEDIA

Οι τροικανοί κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη ζήτησαν για άλλη μια φορά να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων στη χώρα μας. 

Μάλιστα όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες εμφανίστηκαν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι για το μικρό ποσοστό στην ελληνική αγορά. Το επιχείρημά τους ήταν για άλλη μια φορά πως στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα η χρήση τους ενώ στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά. 

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας η διείσδυση των γενοσήμων δεν ξεπερνά το 30% ενώ με βάση τη συμφωνία θα έπρεπε ήδη να αγγίζει το 60%.

Στο πλαίσιο αυτό –όπως λένε πηγές- η ηγεσία του υπουργείου υγείας μελετά μέτρα για την αύξηση της χρήσης, μέτρα που είναι πιθανό να περιλαμβάνουν και κίνητρα στους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς . 

Στο μεταξύ συνεχίζεται η συζήτηση για τα φάρμακα χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ) και για το αν μειώνονται ή όχι οι τιμές τους. 

Οι δανειστές μας που επιμένουν εδώ και καιρό να πωλούνται τα ΜΗΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων δηλαδή ακόμη και στα σούπερ μάρκετ άκουσαν πρόσφατα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υποστηρίζει πως δε θα υπάρχει κανένα όφελος για τους καταναλωτές η πώλησή τους στα σούπερ μάρκετ, καθώς οι τιμές των συγκεκριμένων φαρμάκων ήδη ρυθμίζονται από την αγορά. 

Οι τροικανοί άλλωστε υποστηρίζουν πως αν πωλούνται και εκτός φαρμακείων θα υπάρξει ανταγωνισμός και οι τιμές θα πέσουν. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον Νίκο Κωστάρα Γενικό Διευθυντή της εταιρείας IMS Στατιστικών Μελετών, που καταγράφει τις πωλήσεις φαρμάκων στη χώρα μας, η εφαρμογή του μέτρου των μειωμένων τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ έχει δείξει τα πρώτα αποτελέσματα.

Όπως σημειώνει, κατά το διάστημα των 2 πρώτων μηνών του καλοκαιριού, τα πρώτα αποτελέσματα παρουσιάζουν σταδιακή εφαρμογή του μέτρου τον Ιούνιο, και ακόμα ευρύτερη τον Ιούλιο. 

Όπως είναι φυσικό, συνεχίζει ο κ.Κωστάρας, ο βαθμός υλοποίησης διαφέρει ανά περιοχή, με τις τουριστικές περιοχές να δείχνουν ταχύτερη εφαρμογή του μέτρου, ακολουθούμενες από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. «Η μείωση των τιμών εφαρμόζεται σε ΜΗΣΥΦΑ σκευάσματα μεγάλης κυκλοφορίας, κάτι που αποβαίνει προς όφελος του καταναλωτή αλλά και του φαρμακείου καθώς γίνεται πιο ελκυστικό ως σημείο πώλησης.

Το φθινόπωρο, περίοδο όπου κάποιες προϊοντικές κατηγορίες εμφανίζουν μεγάλη κίνηση, θα δοθεί η δυνατότητα για περαιτέρω ανάλυση» καταλήγει ο κ.Κωσταράς.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου