Έντονη διαφωνία Σκοπούλη με την κυβερνητική στάση έναντι της νέας οδηγίας για τα προϊόντα καπνού

Έντονη διαφωνία Σκοπούλη με την κυβερνητική στάση έναντι της νέας οδηγίας για τα προϊόντα καπνού

Την έντονη και ριζική διαφωνία της σχετικά με την κυβερνητική στάση έναντι της υπό διαβούλευση νέας οδηγίας της Ε.Ε. για τον περιορισμό της κατανάλωσης και της διαφήμισης των προϊόντων καπνού εξέφρασε την Παρασκευή 31 Μαϊου με κατηγορηματικούς όρους σε συνέντευξη Τύπου η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη.

Υπενθυμίζεται ότι, τόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δίνουν… μάχη στα πλαίσια της Ε.Ε. προκειμένου η νέα οδηγία για τα προϊόντα καπνού να μην είναι ιδιαιτέρως αυστηρή, προκειμένου να μην θιγεί η ελληνική καπνοβιομηχανία!

«Δεν μπορούμε να συμβαδίζουμε, δεν μπορούμε να συνηγορούμε υπέρ τέτοιων πολιτικών. Η επένδυση στην υγεία των πολιτών είναι η πιο σημαντική και η πιο μεγάλη επένδυση. Έτσι απάντησε χαρακτηριστικά η Φωτεινή Σκοπούλη σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ενώ η ίδια τόνισε επίσης: «Δεν είναι δυνατόν να μπορούμε να θέτουμε φόρο στο πετρέλαιο και να μην μπορούμε να βάλουμε φόρο στα τσιγάρα».

Η υφυπουργός Υγείας κατηγόρησε επίσης «άλλα υπουργεία» για την ισχνότητα των ελέγχων για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου και κάλεσε την κυβέρνηση «να κάνει το θέμα του καπνίσματος εθνικό θέμα δημοσίας υγείας».

Η Φωτεινή Σκοπούλη κάλεσε ιδιαιτέρως τις Ελληνίδες «να αναλάβουν ενεργό ρόλο προκειμένου τα παιδιά να μην συνηθίζουν το κάπνισμ, ενώ παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι «το κάπνισμα δεν δίνει φινέτσα και δεν είναι μαγκιά, αφού δεν είναι πια της μόδας».

Κατά τα λοιπά, σοβαρή σύγχυση επικρατεί μεταξύ των αρμοδίων σχετικά με το επίπεδο του καπνίσματος και της κατανάλωσης τσιγάρων στη χώρα μας. Τόσο ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Μπεχράκης όσο και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Γιάννης Κυριόπουλος ισχυρίσθηκαν ότι η κατανάλωση τσιγάρων στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραστικά από το 2012, με βάση έρευνες της ΕΣΔΥ και του Πανεπιστημίου Αθηνών για το 2012, αλλά η Φωτεινή Σκοπούλη επεσήμανε ότι τα μόνα αντικειμενικά και διεθνώς συγκρίσιμα σχετικά στατιστικά στοιχεία για το θέμα είναι αυτά του ΟΟΣΑ, τα οποία φθάνουν μέχρι το 2010, και υπογράμμισε ότι «είναι πολύ αμφισβητίσιμο να έχει αναταχθεί η κατάσταση στη χώρα μας μέσα σε δύο χρόνια, καθώς τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2010 δείχνουν «πρωταθλητισμό» της Ελλάδας στο κάπνισμα. 

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου