Έλεγχος των δαπανών για την υγεία, στις μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη

0487cf504e2bae060f99f3c8d9f6fee2_L1

Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στο κείμενο της επιστολής του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περιγράφονται και οι προτεινόμενες από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο χώρο της Υγείας και είναι οι εξής:

Έλεγχος των δαπανών για την Υγεία και  βελτίωση της παροχής και της ποιότητας των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, όπως σημειώνεται μάλιστα, με χορήγηση καθολικής πρόσβασης είναι ζητούμενα της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει η επιστολή, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ.

http://www.healthview.gr

Με ιδιαίτερη έμφαση θα συνεχιστεί ο έλεγχος των δαπανών υγείας το επόμενο διάστημα, όπως προκύπτει από την επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη προς τον πρόεδρο του Eurogroup, με τις αναδιαρθρώσεις που προτείνει η Αθήνα.

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο χώρος της Υγείας από το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που προτείνει η νέα κυβέρνηση στους Θεσμούς. Το κείμενο που δόθηκε στο Γερούν Ντάισελμπλουμ – και η έγκρισή του αποτελεί προαπαιτούμενο για την επικύρωση της 4μηνης παράτασης της ισχύουσας δανειακής συμφωνίας – μιλάει τόσο για έλεγχο των δαπανών όσο και για διασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών σε παροχές υγείας, επιχειρώντας να συμβιβάσει τις απαιτήσεις των δύο πλευρών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Οικονομικών, δεσμεύεται για έλεγχο των δαπανών υγείας, αλλά και για βελτίωση της παροχής και της ποιότητας των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, με καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε αυτές. Τις όποιες προτάσεις έχει προς αυτή την κατεύθυνση, η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι θα τις υλοποιήσει έπειτα από συνεργασία που θα έχει τόσο με ευρωπαϊκούς όσο και με διεθνείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ.

Η διατύπωση αυτή δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), γεγονός που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένης συμφωνίας που έχει υπογραφεί για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όπως έχει αναδείξει σε παλιότερα ρεπορτάζ το Virus (εδώ), η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συνάψει ειδική συμφωνία με το Γερμανικό κράτος και τον ΠΟΥ, για υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στον ΕΟΠΥΥ – αξίας 15 εκ. Ευρώ -, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν γνωστοποιηθεί τα αποτελέσματα της.

Ο έλεγχος της «σπατάλης» και της «διαφθοράς» πάντως, παραμένει ζητούμενο και στο χώρο των Δημόσιων Νοσοκομείων. Τα τελευταία βρίσκονται διαχρονικά «στο στόχαστρο» των Μνημονίων και των Θεσμών (Τρόικα), παρά τη δραστική περιστολή που έχει συντελεστεί στους νοσοκομειακούς προϋπολογισμούς και την αλλαγή του τρόπου προμηθειών.

Κατά τ’ άλλα, στην επιστολή Βαρουφάκη γίνεται λόγος για πρώτη φορά για την Έξυπνη Κάρτα του Πολίτη, η οποία θα αποτελέσει «εργαλείο» για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης μου «μαστίζει» τη χώρα. Η Κάρτα αυτή θα χρησιμεύει, μεταξύ άλλων, ως ταυτότητα για την είσοδο στο σύστημα υγείας, καθώς και για την προμήθεια κουπονιών διατροφής.

http://www.virus.com.gr/

 

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου