Έλεγχοι στη συνταγογράφηση από το ΣΔΟΕ

ΟΝΜΕD. 
Πυκνώνει τους ελέγχους ακόμη περισσότερο στις τάξεις των γιατρών το ΣΔΟΕ αλλά και το υπουργείο Οικονομικών (μέσα από τα ειδικά ελεγκτικά συνεργεία), προκειμένου μαζί με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) να μπορέσουν να ελέγξουν ενδελεχώς στοιχεία που αφορούν τόσο σε υπερσυνταγογραφήσεις όσο και σε ζητήματα φοροδιαφυγής.

Αφορμή και όχι αιτία, για την εντατικοποίηση των ελέγχων, αποτελέσαν οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη την περασμένη εβδομάδα, αναφορικά με τις υπερσυνταγογραφήσεις που εντοπίστηκαν σε γιατρούς, στοιχεία που αφορούσαν ακόμη και σε νεκρούς (και μάλιστα είχαν εκδοθεί παραπεμπτικά πολλές ημέρες μετά τον θάνατο πολιτών) με αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο ΕΟΠΥΥ με το ποσό των 53 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, έχουν στα χέρια τους ένα ισχυρό «όπλο», αυτό της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, και επομένως, κάθε φορά που ένας γιατρός συνταγογραφεί, η πράξη αυτή περνάει αυτομάτως στο σύστημα.

Ωστόσο κατά περίπτωση, όπως δηλώνει στο Onmed.gr ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο ΕΟΠΥΥ σχετικά με γιατρούς που έχουν πραγματοποιήσει υπερσυνταγογραφήσεις, θα μπορεί να τα δίνει στο υπουργείο Οικονομικών. Αλλά και σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών και ο ΕΟΠΥΥ, όταν υπάρχουν στοιχεία από ελέγχους, καταθέτουν τους φακέλους αυτούςμ στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ ( Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων – τμήμα ελέγχου δαπανών υγείας).
Ηδη, σε on line σύνδεση για θέματα ελέγχου συνταγών, βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Κοντό, αλλά και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ κ. Χρ. Χάλαρη, δεν τίθεται θέμα σύνδεσης on line μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου