Έκλεισε η συμφωνία Βορίδη-τρόικας για φαρμακοποιούς! Τι χάνουν -τι κερδίζουν

 
Μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις και συνομιλίες τόσο γραπτές όσο και κατ’ ιδίαν, έκλεισε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iatropedia.gr η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.
 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου- IATROPEDIA
 
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του iatropedia.gr οι συνεχείς συνομιλίες με την τρόικα έφεραν τελικά αποτέλεσμα μεταξύ των δύο πλευρών για τον καθορισμό του ποσοστού κέρδους του κλάδου.
 
Οι φαρμακοποιοί όπως φαίνεται χάνουν από τα κέρδη τους ένα σχετικά περιορισμένο ποσοστό σε σύγκριση με όσα απαιτούσε η τρόικα αρχικά αλλά και σε όσα είχαν υπολογισθεί.


Ειδικότερα η συμφωνία που έκλεισε αργά το βράδυ της Τρίτης προβλέπει:
 
-Σε όλα τα φάρμακα το μικτό κέρδος θα διαμορφώνεται από 23% που είναι σήμερα στο 21%. Αν συνυπολογισθεί το rebate δηλαδή την υποχρεωτική έκπτωση που πρέπει να καταβάλουν οι φαρμακοποιοί, τότε το κέρδος τους θα φθάνει πια στο 19%.
 
-Αν στις συνολικές πωλήσεις συμπεριλαμβάνονται και Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τότε το κέρδος τους θα διαμορφώνεται στο 16%.
Να σημειωθεί ότι το κέρδος του κλάδου στα ΦΥΚ κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 5%.
 
Αν υπολογίσει κανείς με βάση εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Υγείας ότι τα ακριβά φάρμακα καταλαμβάνουν περίπου 700 εκατ. ευρώ από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ, τότε συνολικά το κέρδος των φαρμακοποιών σε όλα τα φάρμακα που θα πωληθούν τη φετινή χρονιά θα κυμανθεί στο 16%.
 
Να σημειωθεί ότι η τρόικα επέμενε να μειωθεί το κέρδος στο 15% συνολικά, κάτι που ήταν κόκκινο πανί για τους φαρμακοποιούς.
 
Ωστόσο η κυβέρνηση για να ισορροπήσει τις καταστάσεις και να μην ανοίξει το μέτωπο των φαρμακοποιών, επιδίωξε να δοθούν με σημαντικό ποσοστό κέρδους τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα (ΦΥΚ) ώστε ο κλάδος να μπορεί να διατηρήσει κάποια κεκτημένα.
 
Βέβαια προς ώρας είναι άγνωστο πως θα αντιδράσουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι στη συμφωνία που έκανε ο Μάκης Βορίδης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες με τους τροϊκανούς.
 
Αναμένεται πάντως η συμφωνία να ανακοινωθεί και επίσημα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου