Άδωνις: Σε αργία για 15 ημέρες οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ

Τα σχέδια του για τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ και το αβέβαιο μέλλον των γιατρών και των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ αποκάλυψε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στη γενική συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά στον ΟΛΠ.

Οι αποδοκιμασίες και οι φωνές των γιατρών δεν πτόησαν τον υπουργό Υγείας, ο οποίος προσπαθούσε απεγνωσμένα να πείσει – χωρίς αποτέλεσμα – για τις απολύσεις γιατρών και εργαζομένων και το κλείσιμο μονάδων υγείας. Άλλωστε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδούρα, στην ομιλία της τόνισε ότι οι προσπάθειες απαξίωσης του ιατρικού σώματος, μέσω απολύσεων και απαξιωτικών δηλώσεων, θα βρουν αντιμε΄τωπο το ιατρικό σώμα.

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, το πιθανότερο για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που θα ενταχθούν τελικά στο ΕΣΥ να είναι πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ οι γιατροί των ειδικοτήτων που θα μείνουν εκτός ΕΟΠΥΥ θα έχουν δύο επιλογές, ή να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο και να έχουν προτεραιότητα στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς άλλη έμμισθη σχέση, ή να έχουν αυξημένη μοριοδότηση στις προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ.

Εντύπωση όμως προκάλεσε και όσα είπε για τη διάρκεια της αργίας στην οποία θα τεθούν όσοι μπουν σε καθεστώς κινητικότητας.

Αν και οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ δεν θα μείνουν κλειστές ούτε μια ημέρα, όσοι παραμείνουν στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας θα πρέπει να ενταχθούν σε υποχρεωτικό καθεστώς αργίας για 15ημέρες. Οι μετακινήσεις των εργαζομένων θα γίνουν σταδιακά.

Εξυπακούεται ότι οι αλλαγές στο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προβλέπουν και κλείσιμο δομών και συγχωνεύσεις μονάδων, έτσι ώστε όλες οι μονάδες να λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει 3 χρόνια.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου