Άδωνις με τρόικα για το φάρμακο! Τι κόβεται και τι μέτρα έρχονται

Με το μαχαίρι θα σφάξουν σήμερα τη φαρμακευτική δαπάνη τρόικα και Άδωνις Γεωργιάδης που θα συναντηθούν προκειμένου να εξετάσουν τα νέα μέτρα του υπουργού Υγείας για το φάρμακο.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου – IATROPEDIA

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη συνάντηση στην οποία θα μετέχουν κυρίως τεχνικά κλιμάκια, θα εστιάσει στην προώθηση των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά με στόχο να μειωθεί η συνολική δαπάνη και το ποσοστό τους να αγγίξει το 60%.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των τιμών των γενοσήμων χωρίς να αποκλείεται να εφαρμοσθεί και η λεγόμενη δυναμική τιμολόγηση για την οποία πιέζουν οι δανειστές μας. Ένα σύστημα που προβλέπει κλιμακωτή μείωση με βάση την ημερομηνία αδειοδότησης ενός φαρμάκου, όπου την υψηλότερη τιμή τη λαμβάνει εκείνο που παίρνει πρώτο ημερομηνία κυκλοφορίας. 

Βέβαια στο νομοσχέδιο ο κ.Γεωργιάδης περιλαμβάνει και τα κίνητρα που θα δοθούν σε ασθενείς και φαρμακοποιούς ώστε να στηρίζουν τα γενόσημα. 

Το επιχείρημα του υπουργού Υγείας αναμένεται να είναι πως με τις ρυθμίσεις αυτές θα εξοικονομηθούν χρήματα και έτσι η φαρμακευτική δαπάνη δε θα είναι ανάγκη να πέσει κάτω από τα 2 δις ευρώ για το 2014 όπως ζητούν οι δανειστές μας. 

Οι τροϊνανοί πάντως αναμένεται να πιέσουν η φαρμακευτική δαπάνη να μειωθεί περαιτέρω καθώς θεωρούν πως ακόμη και σήμερα είναι σε υψηλά επίπεδα.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου