Άδωνις: Εξηγήσεις για τον ΕΟΠΥΥ και τους γιατρούς

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη – virus.com.gr


Ορθάνοικτο άφησε το ενδεχόμενο απολύσεων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο Υπουργός Υγείας, μετά, όμως, την αξιολόγηση του Οργανισμού. Ζήτησε, μάλιστα, να «χρεωθεί» στον ίδιο και όχι στην Τρόικα, η όποια απόφαση απόλυσης.
Σε μια έκτακτη εμφάνιση του στη Συνέντευξη Τύπου για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, ο κ. Γεωργιάδης έδωσε εξηγήσεις για το θέμα των απολύσεων γιατρών του ΕΟΠΥΥ αλλά και την τελική μορφή του Οργανισμού.

«Η χώρα μας πάσχει από έλλειμμα συνεννόησης», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και υποστήριξε ότι το στοίχημα που είχε βάλει για τις απολύσεις αφορούσε στο ΕΣΥ.
«Στο πρώτο κομμάτι της κινητικότητας το στοίχημα κερδήθηκε», είπε ο Υπουργός προσθέτοντας πως το ίδιο στοίχημα θα ισχύσει και το δεύτερο μέρος της κινητικότητας, σε ότι αφορά τα νοσοκομεία της Περιφέρειας. 


«Η κινητικότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι κάτι άλλο», διευκρίνισε προσθέτοντας ότι ακόμη δεν υπάρχει αξιολόγηση. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των υπολογισμών των διαθέσιμων γιατρών, «αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πλεόνασμα τότε θα υπάρξουν απομακρύνσεις», παραδέχθηκε ο κ. Γεωργιάδης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η απόλυση 1370 γιατρών δεν υφίσταται τη δεδομένη στιγμή, αλλά τι θα γίνει θα κριθεί από την αξιολόγηση. 

Άλλωστε, «ούτε στο διάλογο για την ΠΦΥ ετέθη ότι δεν θα φύγει κανένας. Μόνο η σχέσηεργασίας και σε κάθε σενάριο επηρεάζονται διαφορετικός αριθμός συζητήθηκε», σημείωσε.

Ακόμη ένας παράγοντας που θα επηρεάσει ποιοι και πόσοι θα απομακρυνθούν είναι και η σχέση εργασίας των γιατρών, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και αναφερόμενος στο σχέδιο της task force είπε πως, προτάθηκε η μεταφορά όσο ειδικοτήτων αποφασιστεί ότι δεν ανήκουν στην ΠΦΥ, στο ΕΣΥ. 

Και αυτό όμως είναι υπό αίρεση κατά τον Υπουργό Υγείας, αφού τίθενται μια σειρά ζητημάτων, όπως αν είναι κατάλληλοι αυτοί οι γιατροί για τη Δευτεροβάθμια Υγεία ή αν χρειάζονται οι εν λόγω ειδικότητες. 

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Virus (Editorial 1ης Νοεμβρίου), ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε και επισήμως ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μετατραπεί μόνο σε αγοραστή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών. Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και η οποία θα τεθεί στη Βουλή για έγκριση, υπό τη μορφή Νομοσχεδίου.

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε το ξέσπασμα του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος κάλεσε τους δημοσιογράφους, αν υπάρξουν απολύσεις και αν κάποιοι πρέπει να φύγουν, να μη χρεωθεί στην Τρόικα. «Είναι αποφάσεις δικές μου, μη μου πάρει τη δόξα η τρόικα», είπε και πρόσθεσε «έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να μου παίρνουν τη δόξα». 

Σύμφωνα πάντως με το χρονοδιάγραμμα, σε 3 εβδομάδες από τώρα θα ληφθεί η απόφαση για την ΠΦΥ, για την οποία έχουν κατατεθεί 5 διαφορετικές προτάσεις, με 6η αυτή της επιτροπή αξιολόγησης.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου